El projecte

En els països en desenvolupament hi ha escassos recursos educatius astronòmics per a persones amb problemes visuals. Sovint, els professors amb estudiants que tenen algun tipus de discapacitat no disposen de materials específicament adaptats a les seues necessitats. En aquest kit hem reunit uns pocs materials que faciliten als educadors i professors la presentació de conceptes astronòmics bàsics als seus estudiants invidents.

El projecte, liderat per l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València, està pensat sobretot per a estudiants, però pot ser utilitzat amb públic general (com l’espectacle de planetari, per exemple). Els materials inclosos en el kit són sobre astronomia bàsica, adequats per a ser emprats com a material educatiu en escola primària i secundària.

Encara que el kit ha sigut desenvolupat especialment per a públic amb dificultats visuals, les persones amb visió completa també poden beneficiar-se, ja que afegeixen el sentit del tacte al de la vista. S’ha demostrat que, en el procés d’aprenentatge, els resultats milloren quan s’involucren diversos sentits diferents.

Entitats col.laboradores

Actualment, el projecte està finançat per la Unió Europea amb Fons NextGenerationEU, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència a través d’un Projecte I+D+i «Proves de concepte 2022» (ref. PDC2022-133930-I00).

Logo Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia

Altres entitats que han finançat i/o recolçat el projecte des del 2008 són:

Logo: IAU Office of Astronomy for Development. Logo de la Oficina de Astronomía para el desarrollo de la IAU
Europlanet Society logo. Logo de la Sociedad Europlanet
Logo Sociedad Española de Astronomía

Logo FECYT and MINECO. Logo FECYT y MINECO.
Logo Osservatorio Astronomico di Brera-Merate

Logo Ciudad de las Artes y las Ciencias
Logo EurAstro
Logo Galileo Mobile

Logo Galileo Teacher Training Project

Logo INAF Padova